Wczoraj upiekłam szybkie ciasto a dzisiaj ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie ostatnim kawałkom
Ciasto maślankowe
1 szkl. maślanki
1 szkl. cukru
2,5 szkl mąki
3 jajka (całe)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkl. oleju
1 cukier waniliowy
Całe jajka ubić z cukrem do białości . Wrzucić resztę składników , dobrze wymieszać i wylać na blachę .
Na ciasto wyłożyć owoce ( świeże , sezonowe lub kompotowe ) . Ja daję pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki.
Na to kruszonka albo posypać cukrem , cynamonem itp .
Piec ok 30-35 min. w temp 175 C
Uwaga ! nie spalić wierzchu !
Piekłam już z : truskawkami , porzeczkami , rabarbarem , jagodami , jabłkami itp. i zawsze się udało.
Miałam okazję osobiście się przekonać, że jest naprawdę dobre :)
OdpowiedzUsuń