Obserwatorzy

piątek, 6 kwietnia 2012

Baba drożdżowa parzona

Proporcje :
50 dkg mąki
1 szkl. śmietany
2 łyżki stołowe mleka
7 dkg drożdży
15 dkg cukru
10 żółtek
15 dkg masła
5 dkg rodzynek
5 dkg migdałów
sól
1/3 laski wanilii
Ciasto :
Mąkę przesiać, wygrzać. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki mąki i łyżki cukru zrobić rozczyn. Rodzynki opłukać, wysuszyć w ściereczce. Migdały sparzyć, obrać, drobno pokroić. Zagotować śmietanę i wymieszać z trzecią częścią mąki. Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią. Do przestudzonego ciasta dodać drożdże, wymieszać, a gdy podrośnie dodać żółtka, wyrobić ciasto. Wyrabiać długo, dodając na końcu stopione masło. Do wyrobionego ciasta dodać rodzynki i migdały ( ja nic nie daję ) pozostawić do wyrośnięcia. Formy na baby wysmarować masłem. Nakładać wyrośnięte ciasto do połowy wysokości form, a po powtórnym wyrośnięciu - upiec. Ciasto jest delikatne, nie należy więc w czasie pieczenia bab przesuwać. Po wyjęciu z pieca i lekkim przestudzeniu wyjąć z formy, a gdy zupełnie wystygną - polukrować.

darmowy hosting obrazków

Wesołych, zdrowych, słonecznych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy oraz mokrego Dyngusa !!!
życzy Dancia z rodziną

3 komentarze: