Nowy hicior ciastowy ,, Ciasto marchewkowe ,, . Przepis znany od bardzo dawna ale ja dopiero niedawno się skusiłam na wypróbowanie go. Proste,smaczne i tzw. ciasto magika, znika w tajemniczych okolicznościach. Jak tylko w domu pojawi się więcej marchewki to jest proste skojarzenie - ciasto ?
Fotki robione z lampą i bez lampy, ciasto ma piękny marchewkowy kolor. Co dociekliwsi zobaczą ciemniejsze smugi - to dodatek buraka czerwonego bo marchewki było ciut za mało. Smaku to nie zmieniło ale zastanawiam się nad dodaniem samego buraka.
Oto przepis :
4 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka cynamonu lub przyprawy do piernika
5-6 marchewek utrzeć na tarce raczej na drobnej
cukier puder lub polewa do dekoracji
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę i olej, po czym energicznie ucierać. Wsypać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać i dodać cynamon lub przyprawę do piernika ( ilość zależy od tego jak intensywny smak i zapach chcemy uzyskać ).
Marchewki obrać i zetrzeć, po czym dodać do ciasta i wymieszać.
Gotową masę wylać na blachę ( ja to piekę w keksówce ) wysmarowaną tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180 C i piec ok. 40-50 min. Sprawdzam patyczkiem, wyjąć i przestudzić.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
S M A C Z N E G O ! ! !
No, no, wygląda i brzmi pysznie. Już zapisuję przepis :-)
OdpowiedzUsuńSmacznego !!!
UsuńCiekawe z czego jeszcze upieczesz???
OdpowiedzUsuńMoże........ z cukinii albo z dyni a może z cebuli ?
Usuńja tez sobie zaraz zapisze przepis moze mój synek bedzie jadł pod ta postacią marchewke bo mi nie chce żadnych warzyw ani owoców jeść ;( a tak sobie myśle i tu moje zapytanie czy ciasto jest takie bardziej geste czy bardziej rzadkie bo pomyślałam o mufinkach marchewkowych zamiast calego ciasta bo nie mam takiej keksowej foremki???
OdpowiedzUsuń